Kivikauden kulkuvälineet

sukset

Sukset

Suksien käytöstä kivikaudella kertovat itäkarjalaisissa ja skandinaavisissa kalliopiirroksissa esiintyvät hiihtäjien kuvat. Suomesta on löydetty yhdet varmasti kivikaudelta olevat sukset, Sallan Värkivaalta vuonna 1938  Maailmassa tunnetaan n. 300 muinaissuksea. Suksia käytettiin metsästyksessä apuvälineenä, mutta niillä saatettiin kulkea myös pitkiä matkoja.

reki

Reki

Talvisin rekiä käytettiin kulkuvälineenä. Vanhimmat Suomesta löytyneet reenjalakset ovat noin 9000 vuotta vanhoja. Ne löydettiin Heinolan Viikinäisistä. Ensimmäiset reet olivat yksijalaksisia ja niitten vetäjänä oli yleensä ihminen, koira tai poro. Kulkureittinä käytettiin usein jäätyneitä vesistöjä, kuten jokia ja järviä.

ruuhi

Vene

Yleisin vene kivikaudella oli ruuhi. Ruuhia valmistettiin kovertamalla puunrungosta palkomainen ”kanootti”. Niitä on löydetty paljon Suomesta, mutta vain muutama on pystytty ajoittamaan kivikaudelle. Vielä varhaisemmat veneet ovat voineet olla esim. tuohikanootti tai nahkavene. Veneitä käytettiin myös apuvälineenä kalastukseen.

Lähteet: Wikipedia, Museoviraston sivut, Googlen kuvahaku.