Kivikauden uskonto ja taide

Uskonto

 

Arkeologiset löydöt eivät suoraan kerro kivikautisista uskomuksista, mutta päätelmiä on tehty kivikautisen taiteen ja hautaustapojen perusteella.

Kivikaudella uskonto kuului jokapäiväiseen elämään. Luonnon uskottiin olevan täynnä henkiolentoja. Jokaisella eläinlajilla ja jopa joillakin paikoilla oli oma henkiolentonsa. Metsästyksessä ja kalastuksessa saalisonneen vaikuttivat haltijat ja saalisonnea pyydettiin jumalilta, joiden hallussa sen ajateltiin olevan.

Luonnossa oleviin henkiin ja vainajiin saatiin yhteys shamaanien ja noitien avulla. Shamaanien avulla saatiin pidettyä yhteyttä myös kuolleisiin sukulaisiin, joiden uskottiin pitävän huolta eloonjääneistä suvun jäsenistään.

Kuolleet haudattiin lähelle asuinalueita ja haudoille ripoteltiin punamultaa, koska punaisen värin ajateltiin olevan elämän väri. Vainajille laitettiin hautaan mukaan myös erilaisia esineitä.

kk-7-jonsaksen-hauta.jpg jönsäs, vantaa

Taide

 

Uskontoa harjoitettiin myös taiteen avulla. Vanhimmat Suomesta löydetyt kalliomaalaukset ovat ajalta 3000-100 eKr. Maalaukset on tehty punamullalla ja niiden pääaiheena olivat suurriistaa kuten hirvet, veneet, ihmishahmot ja symbolit. Kalliomaalaukset saattoivat liittyä metsästysonnen lisäämiseen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pyyntionnen lisäämiseksi tehtiin myös eläinpääveistoksia. Ne ovat rei’itettyjä veistoksia tai reiällisiä kiviä, joiden kantaosaan on veistetty eläimen pää. Eläimien uskotaan olevan klaanien nimikkoeläimiä. Yleisimpiä eläinhahmoja olivat karhu ja hirvi.

kk-42-hirvenpaa.jpg säkkijärvi, karjalan kannas

Kivikaudelta on löydetty myös runsaasti savi-idoleita. Ne ovat savesta poltettuja esineitä, joista osa kuvaa eläimiä, mutta suurimman osan on arveltu kuvastavan jumal- tai haltijahahmoja. Ne ovat saattaneet olla uskonnollisissa rituaaleissa käytettyjä nukkeja tai sitten ne ovat olleet vain leluja lapsille.

kk-43-savi-idoleita

Lähteet: http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria/tietoa/kivikausi/14

Forum Suomi esihistoriasta autonomian aikaan, Otava