Susiluolan salaisuus

susikartta

Susiluola on kalliossa oleva laaja vaakarako, joka sijaitsee Susivuoressa, minkä mukaan se on nimetty. Se on yli 2,6 miljooonaa vuotta vanha ja se on muodostunut kalliorapautumisen seurauksena. Luolasta on löytynyt vuonna 1996 kaivausten yhteydessä mahdollisesti ihmisen muokkaamia kiviä ja muita ihmisen toiminnan jälkiä. Luola on vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka Pohjois-Euroopassa. Se on myös ainoa paikka maailmassa, jossa on merkkejä jääkautta edeltävästä asutuksesta paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt.

susiluola1

Susiluola ei ole varsinainen luola, vaan kysymyksessä on granorioriittikallioon muodostunut vaakarako, joka on täyttynyt paikoin kattoaan myöten maa-aineksella. Luolan suuaukko on 116,5 metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta ja suurin korkeus lähellä suuaukkoa on 1,95 metriä. Suuri osa luolasta on suhteellisen matalaa (0,71 m). Luolan laajuutta ei tiedetä, mutta sen kooksi on arvioitu maatutkaluotauksen ja pienoisvideokamerakuvauksen perusteella ainakin 250 m². Luolan kiviaineksen ikä on noin 1,9 miljardia vuotta. Granodioriitille on ominaista pinnanmyötäinen rakoilu, joka on ilmeisesti ollut alkusyynä luolan synnylle. Vuosimiljoonien aikana mekaaninen ja kemiallinen rapautuminen ovat vähitellen laajentaneet raon luolaksi.

kk-29-kalastusvalineita

Arkeologisissa tutkimuksissa löydetty luolan löytöaineisto käsittää noin 200 määritettyä ihmisen työstämää esinettä (mm. yksipuolinen iskuri, lovettu esine, leveä sivukaavin, pieni pyöreä kaavin, hammastettu esine ja iskukivi) ja noin 600 kappaletta todennäköistä kiviesineiden työstämisessä syntynyttä iskentäjätettä.

susiluola3a

Ensimmäinen löytö, karkeasti isketty, hiekkakivestä tehty iskuri

Susiluolaan liittyvän väittelyn tärkein kysymys on, ovatko Susiluolan löydöt ihmisen vai luonnon muovaamia?  Aluksi näkemyksiä esiteltiin lähinnä lehtien mielipidepalstoilla, mutta vuonna 2005 Tieteen päivillä järjestetyn väittelytilaisuuden, (vastakkain olivat tohtori Heikki Matiskainen ja Susiluolan kaivauksenjohtaja MA Hans-Peter Schulz) myötä on keskustelu siirtynyt tieteelliselle foorumille. Uuden kolmivuotisen tutkimusprojektin myötä kriittinen keskustelu heräsi syksyllä 2004. Kannanottoja on esiintynyt lähinnä kahdella eri tasolla. Ensinnäkin on esitetty Museovirastoon ja Susiluolan tutkimusprojektin henkilöstöön kohdistuva kritiikkiä, jota ei voida katsoa tieteelliseksi keskusteluksi. Toiseksi on kritisoitu kiviaineistoon ja muihin tutkimuksen aiheisiin (mm. ajoitukset) liittyviä tulkintoja.

KYSYMYKSET

1. Missä Susiluola sijaitsee ja kuinka vanha se on?

2. Miten Susiluola on muodostunut?

3. Mikä oli ensimmäinen löytö Susiluolasta?

4. Mikä on oma kantasi Susiluolasta? Onko se todella ollut ihmisten asutuksena? Onko sen löydöt ihmisen vai luonnon muovaamia? Perustele!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s