Suomen esihistoria: taide ja uskonto

Esihistoriallisten ihmisten uskomuksista ei ole varmaa tietoa, sillä arkeologinen aineisto ei suoranaisesti kerro niistä mitään, mutta niiden avulla on voitu tehdä päätelmiä niistä. Tietoa on myös haettu kansantarinoista.

Niin kalastuksella, metsästyksellä, eläinlajeilla kuin luonnonpaikoillakin oli omat henkiolentonsa. Tärkein oli Ukko ylijumala (Sään, sadon ja ukkosen jumala). Ukon kunniaksi juhlittiin keväisin Ukon vakkoja, eli sadonkorjuujuhlia. Ukon vaimo oli Akka, josta ei ole paljoa tietoa. Toinen tärkeä jumala oli Tapio, jota kutsuttiin myös metsän kuninkaaksi, hallitsi Tapiolaa eli metsän valtakuntaa. Tapiolta pyydettiin metsästysonnea, koska hän hallitsi riistaa. Muita jumalia olivat mm. Ahti (veden jumala).

Kivikaudella yleisiä olivat punamultahaudat. Kuolleet haudattiin asuinpaikoilleen ja hautoihin ripoteltiin punamultaa. Punamullan uskottiin pyhittävän haudan ja punainen väri kuvasti elämää. Pronssikaudella yleistä oli vainajien poltto. Tärkeät henkilöt haudattiin Hiidenkirnuihin eli kiviröykkiöiden alle. Uskottiin että erityiset tietäjät eli samaanit kykenivät pääsemään yhteyteen vainajien kanssa.

Kalliomaalauksilla pyydettiin pyyntionnea jumalilta. Ne usein kuvastavat riistaa (hirvet) sekä ihmisiä veneissä. Esihistorian aikakaudelta on löydetty erinäistä esineistöä. Yleisiä ovat esim. ruukut.

 

Kysymyksiä:

1. Kuka oli tärkein jumala?

2. Mitä punainen väri punamultahaudoissa kuvasti?

3. Mitä samaanit tekivät?

4. Miksi Tapiolta pyydettiin pyyntionnea?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s