Ruotsinsalmen merilinnoitukset

Fort Katarina

Fort Katarina on Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoitus. Se sijaitsee Kotkansaarella, meripuisto Katariinassa. Fort Katarina on rakennettu kahteen tasoon, joista ylempi on meripuiston korkeimmalla kohdalla ja alempi puiston alarinteillä. Linnoituksen pohjarakenne koostuu graniitista ja maasta ja siinä oli tiilestä rakennettu maatäytteinen ylärakenne. Tiiliset rakenteet ovat kadonneet kokonaan.
Fort Katarina rakennettiin 1791 Ruotsinsalmen laivaväylän suojelemiseksi. Se hallitsi laivaväylää yhdessä Fort Elisabethin ja Fort Slavan kanssa. Suomen sodan jälkeen linnoitus menetti merkityksensä ja vuonna 1885 Krimin sodassa englantilais-ranskalainen miehistö pommitti linnoitusta.  Kotkan perustamisen aikaan koko linnoitus oli raunioitunut.
Fort Katarinaa on entisöity vuodesta 2006 lähtien. Entisöinnillä pyritään parantamaan linnoituksen hahmottumista puistossa ja liittämään sen puistoalueeseen paremmin.

 

hissa

hissa2

hissa1

Fort Slava

Fort Slava eli Kunnian Linnake sijaitsee Kukourin linnoitussaaressa. Se kuuluu merilinnoituksen uloimpiin osiin. Linnakkeen rakentaminen aloitettiin 1792 ja se valmistui 1794. Kukourin saarta laajennettiin maa- ja kivitäytteillä, jotta linnoitus mahtuisi siihen. Linnakkeen erikoisuus on sen pyöreä muoto, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Fort Slava on halkaisijaltaan 75 metriä ja se sisältää 44 tykkiasemaa. Fort Katarinan tavoin Fort Slava menetti merkitystään Suomen sodan jälkeen ja se tuhoutui kokonaan Krimin sodassa.
Vuosina 1992-93 osa linnoituksen muurista rakennettiin uudelleen, mutta suuri osa alkuperäisestä rauniolinnoituksesta jätettiin koskemattomaksi.

IMGP0016

Kukouri

 

Fort Elisabeth

Linnoitus on osa Ruotsinsalmen merilinnoitusta ja se on saanut nimensä Venäjän keisarinna Elisabeth Petrovnan mukaan. Se rakennettiin 1790-96 alunperin kahdelle pienelle saarelle. Linnakkeeseen kuului kaksi puolipyöreää ja kaksi kulmikasta puolustusrintamaa ja se pystyi hallitsemaan lähes koko ympäröivää merialuetta. Saarelle rakennettiin myös sotilaskasarmi, vartiotupa, erilaisia vajoja ja ruutikellari. Yhdessä Fort Slavan kanssa se suojasi Ruotsinsalmen laivaväyliä. Linnoitus lakkautetiin jo 1800-luvulla.
Fort Elisabethin säilyneiden muurien korjaustyöt aloitettiin 2001. Linnoituksen hautautuneita osia ei paljastettu kaivauksilla ja eri aikoina tehdyt muutokset säilytettiin
Varissaaresta on muodostunut virkistysalue Kotkalaisille. Saarella sijaitsee ravintola Fort Elisabeth, jonka ikkunoista avautuu näkymä Ruotsinsalmen meritaisteluiden vesialueille. Meritaisteluista muistona on myös St. Nikoilai-nimisestä aluksesta nostetut laivanosat ja tykit. Saaren itäpäässä on myös Ruotsinsalmen meritaisteluiden muistomerkki. Saaressa on myös uimaranta, grillipaikka, beach volley -kenttä ja upea kanttarellipaikka.

IMGP0013   Henrik Bruunin suunnittelema Ruotsinsalmen meritaisteluiden muistomerkki

IMGP0038  Ruutikellarin jäänteet Varissaaressa

IMGP0044

Fort Elisabethin muurin jäänteitä

IMGP0024

St. Nikolai-aluksesta nostettu tykki

IMGP0014

Ravintolasta aukeaa kaunis merimaisema

 

Lähteet:

http://museovirastorestauroi.nba.fi/kotkanlinnoitus.htm

http://www.kaakko135.fi/nahtavyydet/varissaari-fort-elisabeth

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fort_Slava