Kivikauden elinkeinot

kivikausi_05Kivikaudella käytettiin useita erilaisia kivestä tehtyjä työkaluja ja metsästysvälineitä. Kivikauden ihmiset hankkivat elinkeinonsa pääsääntöisesti kalastuksella, metsästyksellä ja keräilyllä. He keräilelivät erilaisia marjoja, kasveja ja niiden juuria syömis tarkoitukseen. Vasta kivikauden lopulla ihmiset alkoivat viljelemään ja hoitamaan karjaa, mutta niiden merkitys oli pitkään melko vähäinen. Suomessa kivikaudesta ei ole tehty paljoakaan arkeologisia löytöjä, koska orgaanisista aineista tehdyt kalastusvälineet sekä muut esineet ovat kadonneet.

kk-29-kalastusvalineita

Kivikauden ihmiset valmistivat suurimman osan kalastusvälineistä liuskekivestä, luusta tai puusta. Mahollisesti kivikaudella käytettiin myös kalastusverkkoja. Kalastus oli kivikauden yksi tärkeimmistä elinkeinoista.

imgKARHU2

Metsästys oli tärkeä elinkeino siinä missä kalastuskin. Kivikaudella metsästettiin mm. riista hirviä, metsäpeuroja, majavia, karhuja sekä muuta pienriistaa. Lihan lisäksi eläimistä saatiin turkiksia, joista valmisteen mm. vaatteita sekä majoja. Kivikauden ihmiset käyttivät myös koiria apunaan metsästyksessä.

Kivikaudella Itämeressä eli yleinen grönlanninhylje, jonka kivikauden ihminen metsästi melkein sukupuuttoon ravinnon, nahkan ja rasvan takia. Hylkeitä pyydettiin luusta valmistetulla harppuunalla, sekä hyljeverkoilla.

Lähde: http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria/tietoa/kivikausi/12
Kuvalähteet: http://ohjelmat.yle.fi/files/ohjelmat/u4146/kivikausi_05.jpg